lauantai 24. marraskuuta 2012

Sekalaisia mietteitä

Blogi on elänyt viikon hiljaiseloa, joten nyt on kerennyt syntymään monenmoista ajatusta.

Ensinnäkin viime viikon haku-treeneissä opin tyttösestämme aivan uusia puolia. Eli Freyalle on ruvettu tekemään haussa etsintätreenien jälkeen  aina muutamia rulla-harjoituksia.  Freyalla on kuitenkin ollut vähän paha tapa jäädä fiilistelemään rullan kanssa yksikseen eikä luovuta rullaa minulle vaikka hän oikein ansiokkaasti hakeekin rullan maalimieheltä.

Olen aina houkutellut Freyaa nameilla tuomaan rullan käteeni, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Viime kerralla Freyan lällättely meni kuitenkin niin pitkälle, että oli pakko ottaa aikalisä ja miettiä kuinka Freyan saa tuomaan rullan MINULLE. Vaihdoin namipalkan patalappuun, Freyan TOP 1 leluun (kyllä, parhaat lelut ovat yleensä niitä halvimpia.....ja oudoimpia. Freya nimittäin ra-kas-taa patalappua ja sen tappamista! Patalappu läpsyy kivasti molemmin puolin poskia eikä se ole liian iso ravisteltavaksi :D). Kun Freya toi rullan käteeni, palkkasin saman tien patalapulla leikkimällä. Ja siitäkös tyttö innostui! Eli leikki meni ruoan edelle!!! Freya kuumenee tästä patalappu-repimisleikistä niin paljon, että kierrokset nousevat nollasta sataan saman tien. Joten hirveästi ei tarvitse leikkiä ettei kierrokset nouse liikaa ja harjoituksen pystyy suorittamaan muutaman kerran vielä uudelleen. Joka tapauksessa näin saimme onnistuneesti Freyan jälleen tuomaan rullan käteeni. Tietysti helpointa olisi jos meillä olisi jo nouto kunnossa, mutta kun ei ole niin näillä keinoin mennään. Itseasiassa olemme vasta opetelleet noudon alkeita ja Freya pitää nyt kapulaa muutaman sekunnin nätisti suussaan.

Sitten aivan toisenlaiseen asiaan. Aloin muutama päivä sitten kiinnittämään huomiota Freyan "nuuskutus kohtauksiin". Olen nähnyt koirien aikaisemminki tekevän kerran tai pari samalla tavoin. Internetin mukaan oiretta kutsutaan nimellä reverse sneezing ja youtubessakin on muutamia videoita koirista tällä nimityksellä (tosin niissä koirien oireet ovat aika hurjan näköisiä ja Freyan oireet ovat aika paljon lievempiä). Freyalla alkoi kuitenkin pari päivää sitten tulemaan monta kertaa tällaisia "ilman ulospuhaltamis-kohtauksia". Ensin ajattelin, että kyse on jostain kennelyskästä tai vastaavaa, mutta Freya ei yski ollenkaan, joten en tiedä voiko kyse olla kennelyskästä? Kolmen päivän aikana Freya on ehkä kahteen kertaan "kakonut" niinkuin kurkussa olisi jotain. Välïllä nokasta tulee kuitenkin kirkasta vettä ja koira aivastelee jonkin verran. "Kohtauksen" aikana Freya myöskin nieleksii muutaman kerran, joten voisiko kyseessä olla jokin hengitystietulehdus? Tässä oli jo muutama päivä, kun oireet mielestäni lievenivät ja ajattelin, että tämä menee ohi itsestään, mutta tänään aamusta oireita oli jälleen enemmän. Oireet ovat kyllä tosi epämääräisiä. Muuten Freya on virkeä ja touhukas oma itsensä ja syö normaalisti. Olemme nyt tehneet vain rauhallisia lenkkejä ja välttänyt kaikkea riehumista ja muutenkin koiraa kuormittavaa toimintaa.

Itse epäilen joko flunssaa tai nenäpunkkeja. Mehän olimme Messukeskuksen pentunäyttelyssä muutama viikko sitten ja se on oikeastaan ainoa mahdollisuus mistä jonkun tartuntapöpön olisi voinut saada. Internetin mukaan reverse sneezing on pääsääntöisesti vaaratonta eikä sen syytä tarkkaan tiedetä. Nyt arvon blogin lukijat, jos teillä kellään on kokemusta vastaavasta niin laittakaa tulemaan kommenttia ja omia kokemuksia! Jos oireet eivät nyt muutamassa päivässä mene selkeästi parempaan suuntaan niin on aika mennä eläinlääkäriin. Sitten loppuu ainakin tämä epätietoisuus (toivottavasti).

4 kommenttia:

 1. Kokemusta juurikin tästä "sisäänpäin aivastamisesta" yli kymmenen vuotta. Enon sakemanni teki sitä, Iitu on tehnyt sitä aikalailla koko elämänsä ja tekee edelleen. Tutkittu moneen kertaan juuri nenäpunkkia ja muita flunssapöpöjä. Ei mitään. Iitun "niiskutuskohtaukset" on välillä tosi voimakkaitakin. Usein aloittaa aamuyöstä, ja epäilenkin kuivaa huoneilmaa aiheuttajaksi (kuivattaa limakalvoja?). Nyt Novakin on aloittanut, tosin hyvinhyvin harvakseltaan niiskauttaa kerran-kaksi.

  Toki kannattaa tutkia toi nenäpunkki, mutta meillä tuo on tosiaan mysteeriksi jäänyt. Tosin Iitu osaa niiskuttaa myös tahallaan, kun haluaa huomiota ja lopettaa, kun joko saa haluamansa tai sille sanoo että lopeta... ;) Jos kyseessä on kuivat limakalvot tai flunssa, niin koiraa voi ottaa lämpöiseen suihkuun mukaan ja antaa sen hengittää höyryä.

  VastaaPoista
 2. Ainiin. Kuonon kevyt "hierominen" peukaloilla nenästä silmiin päin auttaa ainakin Iitulla usein suht hyvin (lähtiskö lima liikkeelle?). Kovinpien kohtausten tullessa myös nenän kostutus ja nenään lyhyesti puhaltaminen auttavat (puhaltaminen aiheuttaa aivastuksen/pärskähdyksen).

  VastaaPoista
 3. Lovakin teki samaa sisäänpäin niiskutusta joku aika sitten muutaman päivän ajan, mutta sen koommin en ole sitä enää huomannut. Fannille sellasia "kohtauksia" on tullu kanssa aina, ja cavalier ihmiset opetti että pitäis tukkia koiran sieraimet kädellä ihan sekunniks kun se tätä tekee. Se kyllä Fannilla on aina auttanu. En kanssa sen enempää oo perehtyny asiaan, kun oon vaan ajatellu että se on ihan normaalia. Vois kyllä selvittää :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos molemmille vinkeistä ja siitä, että jaoitte kokemuksia! :) En oo ees tiennyt, että nämä "kohtaukset" ovat niin yleisiä. Freyan niiskutukset on nyt vähentyneet ja tänään ei ole tehnyt niitä ollenkaan, seuraillaan tilannetta!:)

  VastaaPoista